Inapoi

Logo clinica

Meniu

Tratamente 4Teens

1. Aparat dentar

2. Endodontie

Tratamentul endodontic la adolescenti, pas cu pas

Endodontia reprezinta o specialitate stomatologica ce se ocupa de prevenirea, diagnosticul si tratarea afectiunilor pulpei dentare, radacinilor dentare si regiunii periapicale (tratament punga puroi).

Aceasta ramura a medicinei dentare are drept scop tratamentul sistemului de canale de la nivelul radacinii dintelui si obturarea cel putin a canalelor principale. Aceasta specialitate reprezinta baza stomatologiei restaurative, deoarece vindeca dintele prin interior.

Fiecare dinte prezinta, in mod normal, pe interior pulpa dentara (in camera pulpara si sistemul canalar) ce contine vase de sange, nervi si tesut similar cu cel ce se gaseste inclusiv sub piele. In momentul in care bacteriile ajung la acest nivel fie printr-o carie profunda, adanca, o rupere a unei bucati mari de dinte fractura dentara) sau secundar bolii parodontale, se produce inflamatie, distrugerea pulpei si acumulare de puroi. Aceasta stare determina de multe ori dureri insuportabile, desi poate trece si neobservata; poate sa acumuleze puroi si sa determine boli de focar la distanta (sinuzite, endocardite, meningite, septicemie).

Atunci cand pulpa dentara se alfa intr-un anumit stadiu de inflamare, tratamentul endodontic este solutia pentru salvarea dintelui. Daca in trecut, un dinte aflat intr-un stadiu de inflamatie pulpara severa sau ce prezinta un proces carios complicat era extras, acum, practicile inovatoare din domeniul endodontiei reusesc astazi sa salveze cu succes un astfel de dinte.

3. Profilaxia si igiena orala

Aspectul cel mai important de retinut de catre tineri este acela ca ajuns in etapa adolescentei, niciun dinte nu ti se va mai schimba, de aceea mentinerea sanatatii dentare devine extrem de importanta.

Profilaxia reprezinta prima si cea mai importanta etapa a ingrijirii dintilor. Respectarea masurilor profilactice salveaza timp si efort si elimina eventualul disconfort al tratamentelor stomatologice. Intretinerea unor dinti sanatosi tine de fiecare dintre noi, de felul in care aplicam procedurile simple de igiena orala.

In timpul sedintei de profilaxie profesionala este indepartata placa bacteriana ce nu poate fi curatata prin simplul periaj; la un interval de 6 luni, aceasta incepe sa devina tot mai nociva si sa atace atat smaltul, cat si gingia.

La varsta adolescentei, acest lucru este cu atat mai necesar, cu cat obiceiurile de igiena si de alimentatie nu sunt cele mai bune.

Cum mentinem o buna igiena orala?

Pentru a ne asigura ca ne pastram sanatatea orala la un nivel optim este important sa folosim metodele de igienizare corecte si usor accesibile.

 • Periuta de dinti
 • Pasta de dinti
 • Ata dentara
 • Apa de gura
 • Dusul bucal
 • Igienizarea dentara profesionala (detartraj, periaj, air-flow)

4. Odontologie

Odontologia se ocupa cu prevenirea si tratamentul afectiunilor cavitatii orale, preocupandu-se indeaproape cu tratarea cariilor dentare si a leziunilor non-carioase cauzate de accidente, fracturi, distrofii sau alte actiuni externe exercitate asupra danturii.

Cele mai utilizate proceduri in odontologie sunt obturatiile, directe sau indirecte, unidentare si pluridentare, coroanele sau puntile dentare.

Obturatiile dentare fizionomice (plombe) reprezinta lucrari de reconstructie a unui dinte afectat de carii, care redau atat functionalitatea dintelui, cat si aspectul natural al acestuia prin aplicarea unor materiale ce au culoarea asemanatoare dintelui natural.

Sigilarea dentara reprezinta un invelis subtire din plastic care imbraca suprafata dintelui pentru a preveni aparitia cariilor. De obicei, sigilarea dentara se realizeaza pe dintii posteriori, molari si premolari la copiii cu varsta intre 6 si 14 ani. Aceasta procedura este recomandata de specialisti, intrucat, desi copiii efectueaza periajul dentar corect si folosesc ata dentara pentru a inlatura resturile alimentare, acestia nu reusesc sa curete la un nivel optim dintii situati anterior. Astfel, sigilarea dentara protejeaza aceste zone mai vulnerabile de placa bacteriana si pastreaza dintii sanatosi.

5. Protetica dentara pediatrica

Protetica dentara pediatrica se ocupa cu refacerea functiilor aparatului stomatognat prin protezarea cu proteze fixe (coronite, punti dentare fixe), semimobile (proteze scheletate, supraproteze) si proteze mobile. Scopul final este de a reda sau de a oferi pacientilor echilibrul functional si estetic al dintelui, cat si confortul psihic.

Scopul principal al tratamentelor dentare restaurative, asa cum este si cazul proteticii, este acela de a repara si de a limita efectele negative ale cariilor asupra dintilor. De aceea, cu ajutorul medicului dentist si al tratamentului corect pentru varsta adolescentului, structura dintelui natural poate fi pastrata si protejata, poate fi restaurata din punct de vedere estetic si ajuta foarte mult la pastrarea unei igiene dentare bune.

Cea mai comuna cauza a pierderii dintilor de lapte sau permanenti este caria dentara, ignorata si lasata netratata. Pierderea unui dintre, indiferent de natura lui, atrage dupa sine obiceiuri alimentare neadecvate si incongruenta, inghesuirea dintilor permanenti in cavitatea bucala.

6. Chirurgie dentara

Chirurgia dentara este o ramura a stomatologiei care implica modificari profunde la nivelul danturii, a oaselor faciale, la nivelul intregii cavitatii bucale, in general. Medicii dentisti specializati in chirurgie realizeaza interventii de la cele reconstructie faciala in urma unor accidente, implanturi dentare, pana la tumori si chisturi aparute la nivelul musculaturii fetei.

Tipurile de interventii chirurgicale:

 • Extractiile dentare simple
 • Extractii dentare complicate care presupun inlaturarea tesutului moale care inconjoara osul sau cioturile de radacina
 • Extractiile molarilor de minte (simple, semi incluse, incluse)
 • Prelevarea de tesut moale pentru biopsie
 • Inlaturarea tumorilor din cavitatea bucala
 • Implant dentar
 • Ortodontie si Ortopedie Dento-Maxilo-Faciala in repozitionarea maxilarului, pentru corectarea muscaturii incorecte
 • Restaurarea osului sau fracturi la nivelul obrazului
 • Interventii la nivelul pulpei dentare (chirurgie endodontica)
 • Protetica dentara - in proceduri precum coroanele, fatete, punti, proteze dentare